13 februari 2010

Het einde van de illusie

The thinking mind can be annihilated only when there is total understanding that God's will prevails all the time and the different forms are only puppets having no free will of their own. With this understanding three beautiful things happen: there is no ‘one’ to feel guilty or proud, to get frustrated or to have a sense of enmity. Life becomes simple. 

Ramana Maharshi

Het ego kan niets doen behalve zich iets onterecht toe eigenen. Het enige wat een illusie kan doen is je voor de gek houden.

Wat er voor mensen die in het egobewustzijn zitten gebeurt is dat je jezelf de schuld geeft van allerlei zaken die zich voordoen.
Er is niets frusterender dan dat pogen te besturen wat niet te besturen valt en er ook nog verantwoording voor te nemen.  

Je bent slechts de passagier in de bus, maar je denkt dat je de bestuurder bent. 
Dat schept frustratie en negativiteit, wat weerspiegelt wordt in onze omgeving.

Uiteindelijk is er dan sprake van een vicieuze cirkel die leidt tot steeds meer pijn.

Echter er komt een moment dat genoeg genoeg is. Pas dan kan gekozen worden voor een 'andere weg.'
Of dat gebeurt en zo ja wanneer is ook iets wat slechts door het Ene wordt bepaald, maar gezien vanuit egobewustzijn is er sprake van een schijnbare keuze.

De wolk van negativiteit zal dan niet langer worden gevoed. Dit is het einde van de illusie.

Nog een citaat van Ramana Maharshi:

When there is total acceptance that all actions happen purely by the will of God, and if the fruits and the consequences are accepted as His grace, the mind gets purified and attains freedom.

7 opmerkingen:

 1. Zo waar, als in, ja dat klopt. Maar dit snappen is slechts een stap in de richting van zo Zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad het is slechts een klein stapje. Het hardnekkige gevoel van een afzonderlijke persoon te zijn die iets doet zal ook moeten verdwijnen en dat is een heel proces.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sri Nisargadatta Maharaj deed het in slechts drie jaar, door zich te concentreren op "ik ben" zonder de toevoeging van wat je dan denkt te zijn. (een aanradertje trouwens: Ik ben / Zijn. Twee boeken in één, de gesprekken met Nisargadatta)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tegelijk is er geen garantie dat wat voor methode ook tot 'succes' leidt.
  Je kunt van alles doen, maar de laatste stap lijkt toch vooral een kwestie van 'grace' te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. er is geen eerste dus ook geen laatste stap :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.