23 februari 2010

Twee mogelijkheden

Het grappige is dat het leven constant en iedere dag opnieuw aantoont dat het zijn eigen gang gaat, maar dat we desondanks denken dat we als individueel organisme het leven onze 'wil' kunnen opleggen.

Na deze constatering kunnen we twee dingen doen:

1. Ons hele leven proberen dingen onder controle te houden die niet onder controle te houden zijn en onze wil opleggen aan iets (het universum) dat daar duidelijk niet voor open staat. Dit leidt tot steeds weer nieuwe frustratie: "Dit had niet moeten gebeuren", "Hij of zei had dit niet moeten doen" enz.

2. Inzien dat alleen het leven bepaalt wat er gebeurt en dat het vermeende ik niet meer dan een gedachte is. Het organisme is onderdeel van het geheel en het geheel bepaalt wat er gebeurt. Het organisme is slechts een instrument wat door het geheel bestuurd wordt. 

De beste manier om tot inzicht 2 te komen is kijken hoe processen verlopen die men normaal gesproken onder 'eigen wil' zou scharen. Bijv. de beslissing om iets te drinken. Een dergelijke beslissing heeft een gevoel van 'eigen wil'. Echter als je goed kijkt zul je zien dat aan de actie een gedachte vooraf gaat die spontaan opkomt. Ook de gedachte 'ik heb het gedaan' is slechts een gedachte die spontaan opkomt.

Dat zelfde geldt voor andere acties.

Hoewel de gedachte 'ik heb het gedaan' anders zou vermoeden is er geen mannetje in je hersenpan die regelt welke gedachten al dan niet opkomen.Alles gebeurt als een spontane uiting van het universum. Het organisme is slechts een instrument waardoor het universum werkt.  

Ook na dit inzicht gebeuren er nog steeds dingen die het organisme niet leuk vindt, maar er wordt wel aanvaard wat er gebeurt. Het is een aanvaarding zonder een tegenstelling van niet aanvaarding. Alles wordt aanvaart zoals het is. Dat is liefde.
Het denken over wat er wel of niet had moeten gebeuren houdt op. Gebeurtenissen zijn. Er gebeurt wat er gebeurt.  Het leven stroomt als een rivier door ons heen.    


En ja, welke van de twee alternatieven het wordt wordt door het leven bepaalt. Het vermeende ik heeft ook daar geen invloed op.

Als alternatief 2 het wordt dan verandert er op het niveau van gebeurtenissen niets, maar wel wordt het gevoel van frustratie minder. Ook zul je dan jezelf en anderen niet meer de schuld geven van wat er gebeurt.
Als ik in het verkeer wordt gesneden door een automobilist dan is de automobilist niet schuldig en ik ben ook niet schuldig voor een onhandige manoeuvre. Het gebeurt simpelweg en het had niet anders kunnen gebeuren dan zoals het is gebeurt.

Alles is onderdeel van de kosmische harmonie, ook als het disharmonisch of chaotisch overkomt.

In dit weten ligt de vrede van God.

4 opmerkingen:

 1. People are scared to empty their minds
  fearing that they will be engulfed by the void.

  What they don’t realize is that
  their own mind is the void.

  Huang Po

  “When thoughts arise, then do all things arise. When thoughts vanish, then do all things vanish.”

  Huang Po

  Heerlijk om zoiets zomaar op internet tegen te komen. Meteen ben je weer thuis in het Zelf zo.

  En ene Jeff Foster is wel een hele jonge die op zijn manier de dingen vertelt:)

  http://www.lifewithoutacentre.com/

  Ik blijf me alleen verbazen over het feit dat ze zovelen geld accepteren en er een bedrijfje van maken. Als ik zoiets al zou willen kan ik het wel vergeten met een slecht gehoor of als een slecht gehoor:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tsja, hoe verlicht iemand ook is, hij zal toch de energierekening moeten betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als hij werkelijk vertrouwt dan gebeurt het betalen van die rekening vanzelf... toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het niet betalen kan natuurlijk ook vanzelf gebeuren, net zoals de afsluiting.....

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.