25 februari 2010

Waarom goede mensen te maken krijgen met slechte dingen

Een van de grootste vragen is waarom mensen die zelf lief en aardig zijn toch te maken krijgen met allerlei rampen zoals ongelukken, kanker, relaties die uit de hand lopen enz.
Allereerst geldt dat het fout is om alles wat er gebeurt op onszelf te betrekken.

Waarom komt het golfje op een rots terecht? Omdat de zee het golfje die richting op dwingt!

Er is maar 1 energie van afscheiding. Het zal een oppervlakkige waarnemer duidelijk zijn dat die energie van afscheiding leidt tot veel negativiteit. En die negativiteit heeft invloed op ons leven.

Een van de grootste misvattingen is dat mensen alles op zichzelf betrekken. Dingen gebeuren gewoon, als uiting van de collectieve energie. Misschien is de pijn die jij in je leven ervaart wel het gevolg van de ellende in Sudan. Alles is 1 en dat heeft nogal wat consequenties.

Wat het in spirituele kringen gebruikelijke denken dat je op de een of andere manier iets zelf gecreëerd hebt doet is dat het het schulddenken aanwakkert. En daar wordt niemand beter van. Jij niet en de wereld ook niet. Alles wat het schulddenken doet is de collectieve negativiteit nog meer voeden.

Het z.g. spirituele denken zit vol met dogma's die mensen alleen weten van 'horen zeggen'. Het gaat dan vooral om begrippen zoals reïncarnatie, karma e.d. Die begrippen zijn puur dogma. Iedereen praat elkaar na en niemand durft vraagtekens te zetten.

Ik zou zeggen onderzoek zelf hoe het zit. Onderzoek of er een mannetje of vrouwtje in je hoofd zit dat alles doet. En als je die niet kunt vinden dan is afgescheidenheid kennelijk een illusie.

Het beste wat je voor jou en de wereld kunt doen is ophouden jezelf overal de schuld van geven. Het leven accepteren zoals het is is onvoorwaardelijke liefde. Daarmee schep je een betere collectieve energie. En dat leidt tot een beter leven. Niet alleen voor jou, maar voor iedereen.

Als je een ongeluk krijgt of op een andere manier pech ervaart dan is alles wat er met zekerheid over gezegd kan worden dat het is zoals het is. Geef je niet over aan gespeculeer over op wat voor manier het jouw schuld zou kunnen zijn of wat je 'fout'  zou hebben gedaan.

Ik vind het jammer dat spirituele dogma's aanleiding geven tot schulddenken. En een ding is zeker schulddenken is de bron van alle ellende.

Dus hou op met jezelf en anderen pijn te doen. Aanvaart dingen zoals ze zijn en laat het leven stromen.

Je hoeft niet te begrijpen waarom. Het golfje begrijpt ook niet waarom het tegen een bepaalde rots terecht komt, maar aanvaart het simpelweg. We kunnen een voorbeeld nemen aan het golfje.   


8 opmerkingen:

 1. Top roeland. Eén opmerking is dat een golf niet ervaart. Een golf is. Meer niet.

  ps. lastig dat je zo ver weg woont tegenwoordig. Ik kom minder makkelijk langs zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie. Ik heb een paar keer gekeken en kon niets vinden over een golf die ervaart, wel dat een golf alles aanvaart.
  Een golf kan niet anders.
  Iemand die het ik heeft doorzien als zijnde slechts een gedachte kan ook niet anders.
  Aanvaarding is een ander woord voor acceptatie. als het afzonderlijke ik er niet meer is kan er alleen maar acceptatie/aanvaarding zijn. Ook aanvaarding van niet aanvaarding dat zich als een emotie kan manifesteren

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Roeland, ervaar - of aanvaard- je inmiddels dat driekwart van de lezers nooit helemaal begrijpt wat je bedoeld? Dat is de zwaarste les. Het maakt niet uit hoe duidelijk je denkt te zijn, de essentie schijnt niet over te komen. Dit nodigt uit tot arrogantie --bij jou, of mij, of de schrijver, of de ziener--, maar ik zie bij jou nog steeds een bescheidenheid die overtuigend is. Anyway, het doet mij goed te weten dat je bestaat en dat ik je ken... en jij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Frits: Eerlijk gezegd interesseert het me niet zo of mensen het al dan niet begrijpen. Ik probeer dingen zo duidelijk mogelijk uit te leggen en als mensen het niet begrijpen dan is dat OK.
  Als mensen het niet zien dan zien ze het niet en dan is er niets wat ik kan doen om het te laten zien. Dat is prima.
  Het is mogelijk dat sommige mensen soms een lichtje opgaat.
  Wat ik in dit artikel belangrijk vind is dat het op zijn minst vraagtekens stelt tegen het schulddenken dat in 'spirituele' kringen gebruikelijk is en dat zijn weerslag krijgt in begrippen als karma, je hebt het zelf gecreëerd.
  Naar mijn mening is dat allemaal onjuist. Het is merkwaardig dat dezelfde mensen die zeggen dat alles EEN is tegelijk alles wat er gebeurt op zichzelf betrekken. Dat is onterecht.
  Stel ergens ontstaat een olievlek, dan zullen ook golfjes die daar niets mee te maken hebben gevolgen ondervinden.
  Dat beseffen geeft vrijheid en rust, want je gaat dan geen verantwoordelijkheid meer claimen voor dingen waar je niet verantwoordelijk voor bent.
  Jij bedankt voor je steun. Het is goed te weten dat jij er bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Monique,

  Zou je kunnen zeggen waar de moeilijkheid zit?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Om in even in het spirituele te blijven.. Golfjes, collectieve gedachten, dogmatische opvattingen en ga zo maar door..
  Men wil geloven dat dualiteit niet bestaat denk aan goed en slecht, hel of hemel, het bestaat nog steeds. Het is aan ons om het collectieve te veranderen maar dit betekend niet dat we op een wolkje moeten gaan zitten en het leed van anderen (onze broeders en zusters ) de rug moeten toekeren.. in mijn geval is het zelfs zo dat ik er elke dag mee te maken heb, en dit is alleen maar omdat ik de `zwakkeren` met al mijn kracht en zegeningen van onze lieve heer zal en wil helpen bovenal op spiritueel gebied..
  Lieve mensen open je ogen en ZIE hoe de wereld in al zijn schoonheid en pracht ook een keerzijde heeft en dat de `slechterikken` op elke mogelijke manier het doel hebben om al het `goede` te vernietigen mbv negatieve en duistere spirituele machten..
  Zelfs Johannes Paulus de 2de heeft de mensheid opgeroepen om zich te wapenen tegen deze macht en dit kan met het harnas van liefde,licht,hoop en geloof..
  Troost je met het gegeven dat 1 goede gedachte duizenden slechte vernietigd en dat het goede in de mens zal overwinnen..

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.