18 maart 2010

De droom

Tijdens een droom denk je dat je een lichaam bent, maar in feite ben je bewustzijn.
Het is het bewustzijn van de dromer die alles bij elkaar droomt, inclusief het droomlichaam.

In een droom lijkt het alsof je te maken hebt met verschillende droomfiguren, maar toch is alles 1 en bestaat uit het bewustzijn van de dromer.


Tijdens de langere droom die het leven heet denken we dat we een lichaam zijn, maar in feite zijn we een onderdeel van het kosmisch hologram.

Dat kosmisch hologram heeft kennelijk een bepaalde intelligentie, want het is in staat geweest om alles wat is te vormen. Je kunt aannemen dat er een bepaalde intelligentie voor nodig is om zaken te doen ontstaan als zonnestelsels, mensen, dieren etc. Het gaat dan niet om intelligentie zoals wij mensen dat ons voorstellen (iets dat denkt) maar om een onpersoonlijk intelligent, scheppend, principe. 

We zouden dan ook dit kosmisch hologram als bewustzijn kunnen aanduiden.
Het is net zoals het bewustzijn van een dromend mens niets dat alles omvat (niets want als je steeds verder de materie analyseert hou je niets over en alles want het omvat alles wat er is). 

We denken dat we te maken hebben met verschillende personen, voorwerpen en whatever maar in feite zijn het allemaal onderdelen van het kosmisch hologram. Dus van het alomvattende bewustzijn.

Wakker worden is weten dat het zo is. Het houdt in je niet laten misleiden door de illusie maar weten dat het enige echte ware ik tijdloos bewustzijn is dat alles omvat, onkwetsbaar is en dus volkomen vrij.


Het zijn  je gedachten die zorgen voor de illusie van afscheiding. En het is de stilte waarin de waarheid rust. 

Zoals Nisargadatta Maharaj zei "an empty mind is all that you need" (een lege geest is alles dat je nodig hebt).

1 opmerking:

  1. Dat wakker worden is tricky business. Als je praat over een kosmisch hologram dat een intelligentie heeft, dan zit je alweer tot je nek ik de illusie. De regel is namelijk nog steeds: alles wat je onder woorden brengt is of onjuist, of deel van de illusie. Het is dan vanzelfsprekend, hoe dan ook, niet een kosmisch hologram.

    Zo rust de waarheid ook niet in stilte zoals wij stilte kennen, waardoor het verwarrend wordt als we zeggen dat de waarheid in stilte rust. De stilte die jij bedoelt is niet de afwezigheid van geluid, noch de stilte van geest die men wil bereiken middels meditatie. Jouw stilte is de stilte die je niet kunt omschrijven met het woordje "stilte".

    Zo kan er ook nooit een lege geest bestaan of gevonden worden. Dat is waar Nisargadatta je toe verleidt, zoek naar die lege geest, probeer die lege geest te verkrijgen, en zie dat dit niet mogelijk is... pas wanneer je het opgeeft die lege geest te verkrijgen zal er de stilte zijn die jij bedoelt... die stilte die geen stilte mag heten.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.