14 maart 2010

De echte wereld: De vierde en vijfde dimensie

We denken dat de echte wereld er ongeveer uitziet zoals wij dat waarnemen maar niets is minder waar.
Wat we zien is slechts een interpretatie van onze hersenen die via de zintuigen tot stand komt.
Deze zintuigen nemen slechts drie dimensies waar en dan nog op een sterk vervormde manier (zie mijn voorgaande artikelen).
Echter volgens wetenschappers zijn er elf of zelfs meer dimensies.

De vierde dimensie is tijd. In werkelijkheid vindt alles tegelijk plaats.
Vier dimensionale wezens zouden door de tijd kunnen reizen. De film waarop alle gebeurtenissen staan is al klaar. Wij zien het beeldje voor beeldje, maar als we door de vierde dimensie zouden kunnen reizen dan zouden we elk willekeurig deel van de film kunnen zien.


Om dit helder te krijgen zou ik de volgende oefening willen suggereren. Laat alle plaatsen op de Aarde waar je ooit geweest bent in je op komen. Nu op dit moment vinden in al die plaatsen activiteiten plaats. Omdat je kunt reizen in drie dimensies zou je naar elk van die plaatsen kunnen reizen. Dat is reizen in drie dimensies.

In de echte wereld is alles wat is gebeurd en zal gebeuren een film die klaar is. Hij ligt kant en klaar in de vierde dimensie. Als je in vier dimensies zou leven zou je vrij kunnen reizen naar elk punt van die film.

In de vierde dimensie zien wij eruit als een stukje holle pijp welke begint met de geboorte en eindigt met de dood. 


Aangezien we ons beperken tot drie dimensies missen we het inzicht dat de film van het leven al klaar is. Het is alsof een acteur die een rol speelt in Goede Tijden Slechte Tijden denkt dat hij de uitkomst kan beïnvloeden, ook al is de serie al gemaakt.

Bij de vijfde dimensie denk ik aan parallelle werelden. Inmiddels wordt het bestaan hiervan door een meerderheid van de wetenschappers aanvaart. Zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Multiversum

citaat: Het multiversum is dan het geheel, van alle mogelijke universa. Na aanvankelijke scepsis van de wetenschappelijke wereld is de meerderheid van de natuurkundigen het tegenwoordig eens over de noodzaak om de 'vele-wereldeninterpretatie' te gebruiken als men zou willen komen tot een fundament van een 'allesomvattend' beeld van het universum. Voorbeelden zijn de Snaartheorie of M-theorie en de inflatie-theorie. De theoretisch natuurkundige en M-theorie deskundige Michio Kaku schat het aantal mogelijke universa op minstens 1000000000000000000000000000000000000000000000000000.  

Bij parallelle werelden gaat het niet om 1 film, maar om een hele bibliotheek met films.

Er zal een parallelle wereld zijn waarin de komeetinslag die de dinosaurussen heeft doen verdwijnen niet heeft plaatsgevonden. Daar zit nu misschien een dinosaurus een blogje te schrijven. In een andere parallelle wereld heeft Hitler de oorlog gewonnen, in weer een andere heeft hij zich beperkt tot het beoefenen van de schilderkunst en in weer een andere wereld is hij helemaal niet geboren.

Al die werelden en nog veel meer lopen dwars door onze wereld heen. We kunnen ze alleen niet waarnemen, want we zijn drie dimensionale wezens.

Dan zijn er nog de zesde, zevende, achtste, negende, tiende en elfde dimensie. Het lukt me niet om daar een voorstelling van te maken.

Wat de echte wereld is gaat ons voorstellingsvermogen ver te boven. Een ding is zeker, het heeft niets te maken met wat wij denken waar te nemen.

EEN OVERZICHT VAN DE VERSCHILLENDE DIMENSIES
door Roeland

Eerste dimensie: een lijn: alleen lengte

Tweede dimensie: een plat vlak: lengte en breedte (flatland, platland).

Derde dimensie: een drie dimensionaal beeldje van een 3 D film: lengte: breedte en hoogte (datgene wat wij waarnemen).

Vierde dimensie: een hele film: lengte, breedte, hoogte en tijd

Vijfde dimensie: een bibliotheek van films: lengte, breedte, hoogte, tijd en alternatieve realiteiten (parallelle universa).

Zesde dimensie, zevende dimensie, achtste dimensie, negende dimensie, tiende dimensie, elfde dimensie: ?

4 opmerkingen:

 1. Hoezo de 'echte wereld'?
  Maken die dimensies dan geen deel uit van het illusoire universum?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In principe heb je gelijk. Als men denkt dat er iets gescheiden is dan zijn die dimensies ook deel van de illusie.
  Je zou kunnen zeggen dat we nog geeneens in staat zijn om de illusie goed waar te nemen. We hebben dus een illusie over de illusie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het proberen te begrijpen van alle dimensies staat bijna gelijk aan het begrijpen van de oneindigheid van de ruimte.
  De ruimte die net zo groot en oneindig is naar buiten als naar binnen toe.
  Zo ook bij dimensies er zijn er dan ook zeker meer dan 11.
  Uiteindelijk zal de aarde worden verzwolgen nadat onze zon in een supernova is overgegaan.
  Gelukkig duurt dat nog 5 miljard jaar.
  Dat is voor ons een lange tijd maar in ruimtelijke tijd gemeten niet meer dan een oogwenk.
  En hoogst waarschijnlijk ook nog eens minder dan dat.
  Het mooie van dit alles is dat we er wel deel van uitmaken.
  En ondanks dat we de werkelijke tijd van de oneindige ruimte met alle dimensies en ongekende krachten nooit echt zullen bevatten.
  Heeft de mens de aangeboren drang om naar deze antwoorden te zoeken.
  Heel misschien liggen alle antwoorden diep in ons zelf.
  Dieper dan wij ooit kunnen bevatten en ergens in ons zelf opgeslagen.
  In iets wat zo klein is dat het gelijk staat aan de oneindigheid van de ruimte.
  Ja heel misschien kunnen we minder dan een fractie van een nano eenheid benaderen maar de rest zal onbereikbaar blijven.
  Dat net zo onbereikbaar is als de andere kant van een zwart gat.
  Het willen bevatten van dergelijke materie is beginnen met het aanvaarden van het begrip oneindigheid en niet zo zeer als het begrijpen daarvan.
  Wat betreft de dimensies en de oneindigheid daarvan zal wellicht alleen na ieders eigen vergankelijkheid worden ervaren. Omdat de processen leven en dood ook dimensies zijn.
  En op hun beurt dus ook zijn verweven in dezelfde tijdloze oneindige ruimte.
  Begrippen als beginnen en eindigen bestaan alleen in het menselijk denkvermogen.
  Ver daarbuiten heeft zowel de tijd als de ruimte nooit een begin gekend en zal het om die reden ook nooit eindigen. Sterker nog tijd en ruimte zijn een geheel het is alles en niets tegelijk. Het is er altijd geweest en zal dus ook altijd blijven bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.