10 maart 2010

De onzin van de zin van ziek zijn

Een van de grootste New Age onzin redeneringen is dat je op de een of andere manier verantwoordelijk bent voor het feit dat je ziek bent.
In werkelijkheid is er geen ik die waar dan ook verantwoordelijk voor is. Dingen gebeuren, inclusief ziek zijn.

Als je dit doorziet dan verdwijnt de stress veroorzaakt door het ego die altijd wil dat het anders is dan het is.
Ziek zijn bijv. is al vervelend voor het organisme, maar als je jezelf 'de schuld' van de situatie geeft wordt daar mentaal lijden aan toegevoegd. Bovenop een gebeurtenis die al niet geweldig is, komt er ook nog een schuldgevoel dat je die gebeurtenis zelf veroorzaakt zou hebben.

Als je een beetje goed kijkt is het duidelijk dat alles deel uitmaakt van een geheel. Wat je met ik aanduidt is maar een heel klein onderdeeltje van dat geheel. Heb jij bijv. het weer gemaakt? Heb jij virussen of bacillen gemaakt? Heb jij jezelf gemaakt?

 
Er is maar 1 van ons hier en alles wat gebeurt is onderdeel van een complex mechanisme dat aangestuurd wordt door het Ene.Net zoals de verwarmingsradiator er niet voor verantwoordelijk is dat hij warmer of kouder wordt (iemand anders zit aan de thermostaat) ben jij niet verantwoordelijk voor wat er in je leven gebeurt.
Laat gaan het schulddenken. Daaruit volgt acceptatie, rust en liefde.

2 opmerkingen:

 1. beste Roeland

  bedankt voor het delen van je inzicht
  graag reageer ik daarop vanuit mijn visie

  er is toch een een verschil tussen het logische verband en het je daarover schuldig voelen? het laatste sluit het eerste geenszins uit. sterker nog, als je die schuld niet meteen zo makkelijk kan afschudden, kan inzicht in het waarom je helpen bij het accepteren ervan.

  het is ook een nogal makkelijk advies wat je geeft: schuld laten gaan. zo kun je van al je leed wel proberen af te komen. heb dat zelf ook gedaan, maar het bracht me alleen maar verder van mezelf en geluk. vanuit bewustzijn kan het lichamelijk leed (van bijv. pijn) heel bewust gevoeld worden, hetgeen zeer helend is.

  ziekte ontstaat -net als alle creaties- uit gedachten en denkbeelden, die we ons aanmeten. deze vormen blokkades waardoor energie niet meer kan doorstromen en zich ergens ophoopt.

  los daarvan heeft schuld beslist ook zin, want het maakt je bewust van iets dat je over het hoofd zag. het heeft natuurlijk geen enkele zin om daarin te blijven hangen, maar om het zo te veroordelen en te bagatelliseren help je mensen met een dergelijk probleem ook niet erg.

  succes ermee en fijne dag,
  Alec

  by the way
  je captcha (de beveiliging tegen robots) is een crime. heb nu al zeker 10 woorden geprobeerd te raden, maar die zijn voor een mens ook niet leesbaar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Alec,

  Bedankt voor je bijdrage. Je hebt gelijk over de captcha. Die is overigens niet door mij aangebracht maar door blogspot. Ik heb daar geen invloed op.
  Inzicht hoeft m.i. niet meteen tot schuld te leiden. Inzicht is weten hoe iets anders of beter kan. Schuld kan inderdaad uitnodigen tot het krijgen van inzicht, maar uiteindelijk zit in het krijgen van inzicht de oplossing, terwijl schuld zonder meer, schuld zonder dat het leidt tot inzicht vooral tot pijn leidt.
  Overigens is deze blog inmiddels wat verouderd. Mijn meest recente artikelen staan op http://www.jijbenteenheid.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.