08 maart 2010

Enige verschillen tussen de echte wereld en de virtuele wereld die wij ervaren

De wereld zoals wij die ervaren is slechts een virtuele wereld die wordt gegenereerd door ons brein.
Je zou dit kunnen vergelijken met de werking van een plasma televisie.
Bij een plasma televisie licht het plasma op en schept een beeld.
Binnen ons brein is het bewustzijn dat 'oplicht' en een beeld schept. Dit bedoelen advaita leraren als ze zeggen alles is bewustzijn. Overigens doen die advaita leraren daar vaak nogal moeilijk en geheimzinnig over, het kan denk ik eenvoudiger. 

Alles wat we zien, ervaren, voelen en horen is slechts mindstuff (chitta). Bewustzijn schept een beeld en schept andere zaken zoals gevoelens, gedachten, geluid, smaak, geur, tastzin enz. 

Omdat het bewustzijn zelf is wat zorgt voor die ervaringen is er geen onderscheid tussen bewustzijn en die ervaringen (net zoals er geen onderscheid is tussen het plasma van de plasma tv en het beeld). 

Er zijn vele verschillen tussen de virtuele wereld en de echte wereld.
Een paar voor de hand liggend verschil is dat in de echte wereld geen kleuren bestaan. Er is slechts sprake van elektromagnetische straling van verschillende golflengten.


Ook is er geen geluid, het is een stille wereld. Wel zijn er golven die door ons ervaren worden als geluid.Een belangrijker verschil is dat de echte wereld helemaal bestaat uit energie, terwijl wij een verschil ervaren tussen materie en energie. 
Materie is een vorm van energie (E=mc2), je zou het bevroren licht kunnen noemen, maar wij ervaren dat niet zo.
Er zijn geen vaste voorwerpen in de echte wereld, maar slechts energie die bestaat uit leegte.Het belangrijkste verschil is echter dat in de echte wereld alles een is. Het is een alomvattend energieveld en alles is met elkaar verbonden. Wij ervaringen scheidingen tussen voorwerpen, maar dat is schijn.
Of je het nu leuk vindt of niet je bent een met de persoon waar je misschien ruzie mee hebt, met alle misdadigers en alle heiligen van deze wereld. Sterker, je bent een met alles wat ooit bestaan heeft (waar ook in het universum) en ooit zal bestaan. Dus je bent ook een met Julius Caesar, Napoleon, Stalin, een vulkaan op Mars, whatever.. 

De persoon is slechts een illusie. Het is een stukje energie dat denkt dat het geïsoleerd is, maar dat is de illusie. 

Dit doorvoelen is de kern van spiritualiteit. Als we vertrouwen op onze zintuigen is dat onmogelijk, want deze geven een dualistische wereld weer. Echter er is ook zoiets als een spiritueel gevoel. Dit kan slechts in mystieke termen beschreven worden. Vandaar ook de vaak vage en wollige teksten over dit onderwerp.  

Er is maar 1 van ons hier. Dat is het grootste verschil tussen de virtuele wereld en de echte wereld. Jij, degene die misschien straks een commentaar op dit stukje schrijft en ik zijn dezelfde.
Alle onderscheid tussen ons is schijn.

Dit weten is de kern van spiritualiteit. Het gaat dan niet om een intellectueel weten, maar het gaat om een doorvoelt, zeker weten.
Spiritualiteit is niet iets doen. Het is niet leuk bezig zijn met van alles en nog wat, het is weten dat je alles bent.

Volgens Ramesh Balsekar gebeurt dat als het idee dat er een persoon is die iets doet wegvalt. Als het idee van afgescheidenheid wegvalt dan blijft enkel de eenheid over. Het proces verloopt dan ook niet via iets toevoegen (een idee van eenheid), maar via iets wegvallen (het idee van een afzonderlijke persoon).

Wat je bij vrijwel alle 'spirituelen' ziet is dat men het idee van eenheid toevoegt aan het bestaande idee van een persoon.
In dat geval krijg je rare redeneringen waarbij de persoon de eenheid zou kunnen gebruiken om zijn (ego-)doeleinden te bereiken. Dat is onzin. Iets wat een illusie is (de afzonderlijke persoon) kan op geen enkele manier datgene wat waar is (de eenheid) gebruiken voor zijn doeleinden.

Brahman is de enige waarheid, de wereld van ruimte en tijd is een illusie. Er is geen verschil tussen Brahman en het individuele zelf. 

Adi Shankara 

1 opmerking:

  1. Thnx... prachtige tekst, duidelijk, 2 the point en direct. Iemand die hier nog een "spiri-wiri" draai aan geeft heeft er niets van begrepen.

    Mijn persoonlijke favoriet is "één met Hitler", dat is een geweldige oefening, jezelf inbeelden en vervolgens accepteren dat jij en Hitler één zijn, één en hetzelfde, dezelfde energie... mindblowing!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.