10 maart 2010

Reincarnatie volgens Ramana Maharshi

Wat gebeurt er als het fysieke lichaam sterft?

Volgens Ramana Maharshi is het eenvoudig:
 • Als je nu in een illusie leeft (denken dat je een afzonderlijk individu bent, dat je dingen doet, dat ruimte en tijd echt zijn enz.) dan zal je na de dood van het fysieke lichaam in een illusie blijven leven.
 • Als je nu weet wat echt is, dat er niets is om te incarneren, dan houdt de incarneren op. 

Mijn commentaar: Het doorlopend kracht geven aan een illusie schept een astraal lichaam.  Gedachten zijn immers kracht. Verkeerd gerichte gedachten indien lang volgehouden kunnen een eigen energetische, astrale vorm (astraal lichaam) scheppen.

Lang volgehouden verkeerde gedachten zorgen ervoor dat er een 'schijnrealiteit' (energievorm) geschapen wordt welke met die gedachten overeenkomt.  

Nu in een illusie dan ook later in een illusie. 

Het zo ontstane astrale lichaam kan na de fysieke dood gaan 'rondspoken' (kan gebeuren als mensen onverwacht sterven bijv. tijdens een verkeersongeluk), tussenlevens doormaken en zich hechten aan een nieuw fysiek lichaam. 

Als je weet dat je eenheid bent en dat er niemand is die iets doet dan valt de voedingsbodem voor de energiestructuur die incarneren mogelijk maakt weg.

Vandaar dat er volgens Ramana Maharshi op een fundamenteel niveau geen sprake is van reïncarnatie, maar dat dit op een illusionair niveau, in een schijnrealiteit, wel kan plaatsvinden.

De schijnrealiteit waarin vrijwel iedereen leeft zal ook na het sterven van het fysieke lichaam gewoon doorgaan. 

Realisatie betekent het ervaren van de echte realiteit. Daarin is slechts eenheid, wordt niets geboren, sterft niets en is er ook geen reïncarnatie.  

Vandaar dat alle Hindoe filosofen het erover eens zijn dat na realisatie het spel van incarnatie ophoudt.Het Tibetaanse Wiel van Dood en Wedergeboorte 
Let op de demoon die illusies en onwetendheid vertegenwoordigt en dit wiel vasthoudt.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb niet veel, of eigenlijk weinig tot niets, van Ramana Maharshi gelezen, maar ik ben het met hem eens. Ik geloof zelfs dat binnen de illusie alles mogelijk is, zelfs creatie-denken, maar dat houdt niet automatisch in dat het echt is, of waar is, of werkelijkheid is... verre van dat. Zo is reïncarnatie ook alleen maar deel van de illusie en als de illusie wegvalt zal er geen reïncarnatie meer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Frits bedankt voor je reactie. Zelf denk ik ook dat creatie denken mogelijk is. Bewuste en vooral onbewuste gedachten (het bewuste is uiteraard slechts het topje van de ijsberg) zijn scheppend.

  De fout die creatie denkers echter maken is dat ze denken dat ze het zelf doen, terwijl alles ook het hebben van bepaalde gedachten aangestuurd wordt door het Ene.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. quote: "Lang volgehouden verkeerde gedachten zorgen ervoor dat er een 'schijnrealiteit' (energievorm) geschapen wordt welke met die gedachten overeenkomt".

  Zoals die van het denkbeeld dat er in het geheel geen persoon is.

  LOL

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laat ik nu gedurende mijn hele leven gedacht hebben dat er wel een persoon is. Die gedachte heeft kennelijk niet veel geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.