30 april 2010

Bewustwording met grote en kleine b

Alles in ons is gericht op het ervaren van tijdelijkheid en dualiteit.

Als we onze ogen opendoen dan zien we een wereld die apart is van ons lichaam. De wereld, opgesplitst in allerlei vormen, gaat zijn eigen gang en ons lichaam gaat zijn gang. Schijnbaar hebben we dat lichaam min of meer onder controle. Dat is een illusie, maar het lijkt wel zo.

In werkelijkheid is er sprake van 1 groot energieveld, waarin alle vormen inclusief tijd en ruimte die de drie dimensionale vormen mogelijk maken, ontstaan.

De grote vraag is hoe we ons bewust kunnen worden van eenheid in plaats van de dualiteit waarin we ons normaliter denken te bevinden.

Naar mijn mening is de eerste stap het ervaren van bewustzijn met een kleine b. Het gaat dan om het dagelijkse menselijke bewustzijn. We kunnen inzien dat alles wat we waarnemen: gedachten, gevoelens, de wereld in dat bewustzijn verandert maar het bewustzijn zelf blijft.

Het enige wat dit vereist is desidentificatie van gedachten en inzien dat die gedachten verschijnen in bewustzijn.

Echter dit bewustzijn met een kleine b is ook veranderlijk. Het waakbewustzijn lijkt onveranderlijk zolang er sprake is van waakbewustzijn, maar bewustzijn kan zich ook uiten als droombewustzijn en diepe slaap.
Erger nog, het is gebonden aan de aanwezigheid van een brein. Geen brein dan ook geen menselijk bewustzijn.
Kortom het is net zoals alles een tijdelijk en veranderlijk verschijnsel.

Er is echter ook sprake van Bewustzijn met een grote B. In het Engels noemen we dit awareness. Als we dat ervaren dan ervaren we dat ene energieveld. Sailor Bob Adamson noemt dit intelligence energy. Het is de energie waaruit alles ontstaat (dus het heeft een bepaalde intelligentie anders zou het niet alles wat is kunnen maken) en waarin alles weer verdwijnt.

Ons lichaam en ons brein zijn daar niet voor gemaakt, maar als we eenmaal bewustzijn met een kleine b ervaren hebben dan is het mogelijk om een nog subtielere vorm van bewustzijn te ervaren namelijk bewustzijn met een grote B.

Het is erg moeilijk, zo niet onmogelijk om hier een methode of oefening voor te geven. Dat lukt nog wel met bewustzijn met een kleine b maar het ervaren van Bewustzijn is dermate subtiel dat daar moet je enig gevoel voor hebben of niet.

Ik geloof wel dat het enige afzondering vereist om dit te ervaren. Deze energie is namelijk dermate subtiel dat het me moeilijk lijkt dit te ervaren als er mensen in je omgeving steeds bezig zijn met kwebbelen en er doorlopend allerlei dingen gebeuren. Vandaar ook de neiging van spirituele zoekers om de eenzaamheid (de stilte) op te zoeken.

Echter ook dat is geen garantie, want als je geen last hebt van extern gekwebbel dan kan er sprake zijn van intern gekwebbel (de kwebbeldoos waar ik het in andere blogs over gehad heb). Veel mensen worden geplaagd door gedachten.
Wil je dit kunnen ervaren dan is denk ik een voorwaarde dat het bewustzijn met een kleine b enigzins tot rust is gekomen. Dat is dan weer de achtergrond dat in veel spirituele tradities meditatie belangrijk werd gevonden.

Echter mijn ervaring is dat meditatie een wat geforceerde methode is. Het is veel beter als bewustzijn op een natuurlijke, niet geforceerde manier tot rust komt. Mij heeft het kennis nemen van de teksten van sommige non duale schrijvers en een boek als dat van Victor Lamme sterk geholpen.

Mijn weg is geweest om eerst verstandelijk in te zien dat alles 1 grote illusie is en dat heeft uiteindelijk geleid tot een innerlijke rust die mij in staat stelde om iets te proeven van awareness.

Ik zeg iets te proeven want net zoals iedereen zit ik 99% van de tijd in het gewone dualistische bewustzijn. Merk echter wel dat er doorlopend sprake is van een achtergrondstilte en dat is die awareness.

Het golfje begint een klein beetje te ervaren dat het onderdeel is van de zee.

Dit is dan waar ik op dit moment sta. De illusie begint af te breken, maar is zeker nog niet verdwenen.

Verstandelijk weten dat er sprake is van een illusie is 1 ding en in principe makkelijk. Dit helemaal ervaren is een ander proces.

2 opmerkingen:

  1. Het is grappig om te merken dat hoe dieper het inzicht wordt dat dit alles illusie is, hoe sneller het ego tot rust komt. Er is die "achtergrond stilte", zoals jij het noemt, waardoor je sneller en makkelijker herkent wanneer dat ego weer op hol slaat en mij doet geloven dat "het mij overkomt".

    Ik weet niet of afzondering, meditatie of wat voor methode dan ook, werkelijk tot Bewustzijn (grote B) leidt. Zelfs Nisargadatta vertelde iedereen die het wilde horen dat je alleen heel erg serieus moet zijn. Je moet het werkelijk willen en daar oprecht en serieus mee aan de slag gaan. En daarnaast kun je gewoon blijven doen wat jouw lichaam gewoon is te doen, zolang je maar serieus bent over het bereiken van de natuurlijke staat.

    Als je serieus bent kun je natuurlijk methodes gebruiken die je daarbij helpen of steunen, maar als je niet serieus bent dan zullen de methodes niets voor je doen. Je kunt tot in den eeuwigheid mediteren in eenzaamheid op een of andere heilige berg, maar als je niet serieus en werkelijk de natuurlijke staat wilt bereiken, is het niets meer dan a waste of bloody time.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zie het als een tip ;-) ik heb dan een tijdje in een klooster gezeten. Je hoeft je niet bezig te houden met eten, met werk, met collega's, geen relatie issues, ik was alleen. Een heleboel gedachtenmakers zijn dan niet nodig. Als je het langere tijd doet, die ruzie met Pietje als je daar nog tien keer mee bezig geweest bent intern naar gelang de tijd ga je daar ook niet meer op in of door. De toekomst blijft maar als je een tijds setup heb van een half jaar dan is daar ook wat ruimte. Je gaat niet mee mee met die buiten wereld wat verlangens betreft etc. Je kan je voorstellen dat het dan op een gegeven moment rustiger wordt in dat koppie want er is niet zoveel meer om mee bezig te zijn. Het mooie is als die mind rustiger wordt en die stille gaten ontstaan dat dingen veel makkelijker duidelijk worden. In het Boeddhisme zeggen ze; "An Calm mind will make the best dissension" Als die mind heel rustig wordt, wordt de mogelijkheid om te zien hoe je die hele persoonlijkheid hebt gecontructueerd eenvoudiger. In de stilte wordt alles duidelijk. Ook zo'n kreet. In het boeddhisme is dat ook beschreven, met de 5 .... daar komt ruimte etc. Staat in de sutra's ofzo iets blabla. Maar Jesus ging de woestijn in, Mohamet zat elk jaar een maand in een grot en ga zo maar door. Mijn ervaring is nu dat terug in het dagelijks leven ik heel moeilijk terug in die rust kom die ik toen had. Eigenlijk niet. In principe geen probleem, van een illusie ga je geen probleem maken. Maar toch, groet Huib

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.