28 april 2010

Bewustzijn in twee smaken...........

In het Engels wordt een onderscheid gemaakt tussen awareness en conciousness. Helaas kent het Nederlands dat verschil niet, beide woorden worden vertaald in bewustzijn.

Dat leidt tot grote problemen consciousness is een produkt van het brein is derhalve gebonden aan de aanwezigheid van een brein en ondergaat meerdere staten te weten waakbewustzijn, droombewustzijn en diepe slaap.

Awareness is datgene waarin dat verschijnt, waarin alles verschijnt. Het is de handtekening van het ongemanifesteerde Ene. Het was er voor de geboorte en zal er zijn na de geboorte. Het is het 'ik ben' waar Nisargadatta het over heeft.

In de meerderheid van de gevallen gebruiken we bewustzijn in de eerste betekenis (consciousness). Dat leidt verwarring als in discussies wordt gesproken over bewustzijn in de tweede betekenis.

Zelf heb ik als voorlopige oplossing gevonden om awareness te vertalen als stilte (of desnoods als Brahman, het Ene), hoewel dat ook niet ideaal is.

Kennelijk is de Nederlandse taal niet altijd geschikt voor mensen die het ik ben willen ontdekken. Kan er mee te maken hebben dat we een cultuur hebben die nauwelijks een traditie op het gebied van meditatie heeft (behalve dan een klein beetje in Christelijke kloosters)
Mocht er iemand zijn met een betere oplossing voor dit probleem dan hoor ik dat graag. In ieder geval is het denk ik van essentieel belang om beide zaken uit elkaar te houden.

Voor de liefhebber hier een goed artikel van Charlie Hayes (een leraar uit de Sailor Bob tak) waarin het onderscheid duidelijk wordt.

2 opmerkingen:

 1. Even een vraag over de vertaling van Awareness,is een vertaling als" aanwezigheid van het e
  Ene ",mischien een mogelijke vertaling?
  Ann Sander.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zou een mogelijke vertaling kunnen zijn, maar het is niet de vertaling die meestal wordt gehanteerd.
  Overigens bevat deze blog niet mijn meest recente inzichten. Daarvoor kun je een kijkje nemen op www.jijbestaatniet.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.