30 april 2010

Bewustzijn revisited in iets over dieren

Hier een interessante pdf van Victor Lamme over bewustzijn.

Victor Lamme betoogt dat bewustzijn een bij effect is van de verwerking van impulsen van de hersenen. Iets geven de hersenen het bevel aan het lichaam om iets te doen of juist niet. Daarna worden we ons daarvan bewust. De hersenimpulsen praten als het ware nog wat na over het besluit wat ze genomen hebben en dat is wat we waarnemen.
We denken dat we een besluit nemen, zo voelt en lijkt het ook, maar het enige wat we doen is kijken naar een besluit dat al genomen is.

Wat Victor betoogt dat alle wezens in wiens hersenen dergelijke processen afspelen bewustzijn hebben. Conservatieve christenen hebben altijd beweerd dat dieren een soort automaten zijn. Dat zou dan tevens de rechtvaardiging zijn om ze in de bio industrie op een 'beestachtige' manier te behandelen en niet tegenstaande dat feit een heilig gezicht te trekken wanneer je naar de kerk gaat......

Als echter blijkt dat dieren een zelfde soort bewustzijn hebben als wij dan kun je afvragen waar we mee bezig zijn. We denken van onszelf dan we zo'n verheven cultuur hebben, echter het barbaarse karakter onze cultuur, ook van de Nederlandse is onbegrensd.

We hebben een mooi zelfbeeld maar in feite zijn we niets anders dan schadelijke beesten die schadelijker zijn als wat voor andere diersoort dan ook. En als ons iets onderscheidt van andere dieren dan bestaat dat in ieder geval niet uit een hoogontwikkeld moreel besef.

Gelukkig maar dat alles een illusie is en dat het enige wat echt is niet gekwetst kan worden. Horror is vooral eng als je denkt dat het echt is en gelukkig is dat niet het geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.