27 april 2010

De mythe van verlichting (2)

Als je spirituele teksten leest wordt er vaak ontzettend moeilijk en geheimzinnig gedaan over de staat van verlichting.

Ik denk dat het eenvoudiger kan.
Wat met verlichting wordt bedoeld is het met je hele wezen doorvoelen dat er geen sprake is van een afzonderlijk handelende entiteit.

Als er geen entiteit is die uit vrije wil beslissingen neemt blijft alleen de eenheid over als degene die iets doet. In dat geval is het enige wat echt bestaat de eenheid zelf. De enige jij die er is is de eenheid.

Verlichting is niet alleen denken dat het zo is, het met bovenstaande eens zijn (al is dat wel de eerste stap), maar het met je hele wezen voelen.

Hoe dit te realiseren? Je hoeft niet naar India toe, niet naar een guru en vooral niet doen wat guru's zeggen. Leefregels helpen niet, mantra's zingen helpt niet, karma yoga helpt niet, op je kop staan helpt ook al niet. Integendeel, al deze acties gaan uit van de mythe van een individu die iets zou moeten doen om iets te bereiken end dat is juist de illusie.

Dus alle respect voor degenen die een of andere stroming of guru achter na lopen, maar in feite versterken jullie de illusie alleen maar.

Wat naar mijn mening een effectieve weg is om puur langs wetenschappelijk weg te beseffen dat het idee van een zelfstandig handelend individu een mythe is.
Het is bijzonder vreemd dat temidden van allerlei esoterische teksten deze methode nooit als weg wordt aangereikt. Misschien komt dat wel omdat de meeste spirituele kwebbeldozen (excusez le mot) geen enkele affectie hebben met wetenschap en er zelfs een hekel aan hebben?

Wat dat betreft geloof ik dat lezing van het boek van Victor Lamme (zie hieronder) aanzienlijk zinvoller is als meters spirituele kletskoek. Uiteraard gaat het niet alleen om kennisnemen van de geboden informatie op een intellectueel niveau, maar de hersenen zullen op basis van deze informatie ahw nieuwe paden moeten maken.

Als dat is gebeurt dan weet je dat er alleen eenheid is en zul je je niet meer voor de gek laten houden door interne en externe kwebbeldozen.

Het gaat enkel om het opheffen van een misverstand, het doorzien van een mythe waarop onze cultuur is gebouwd. That is all.

4 opmerkingen:

 1. En dan zijn we ook weer terug bij Een Cursus in Wonderen, namelijk, de oplossing van het probleem is inzien dat er nooit een probleem is geweest, met andere woorden, alles is gebaseerd op het misverstand dat er een IK is dat een probleem kan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Netjes beide heren! Groet Arun!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Of zie ook de trilogie van Jed Mckenna..
  treffend, radicaal, grappig en eindelijk
  zinnige en hilarische doch pittige boeken
  over permanent non dualistisch bewustzijn.
  En lof voor dit BLOG

  Frances

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Frances en Arun, bedankt voor de lofuitingen.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.