20 april 2010

Hottentot

Een aardige meditatie is om te fantaseren hoe je leven geweest zou zijn als je in een Hottentottenfamilie geboren zou zijn.


Andere cultuur, andere taal, ander geloof (dat je dan weer moet verdedigen), geen internet, geen hyves enz.
Mensen denken dat ze van alles in eigen hand hebben, maar iedereen zal het er toch over eens zijn dat we waar we geboren worden niet in eigen hand hebben.
We hebben niet in de hand wanneer en waar we geboren worden, niet wanneer we doodgaan en het is evident dat van alles dat er gebeurt we 90% niet in eigen hand hebben.
Van 10% denken we dat we dat wel kunnen bepalen en nu blijkt ook dat een illusie te zijn (zie een aantal van mijn meest recente blogs).
Helaas is het zo dat we geleerd hebben om opvattingen die ons door de cultuur zijn opgedrongen met hart en ziel te verdedigen en dat geldt ook en misschien wel vooral voor de z.g. vrije wil. Immers daar is onze hele cultuur op gebaseerd.
Haal dit weg en er is niemand meer om te straffen, niemand meer om ergens de schuld van te geven (ook niet niet jezelf) en niemand meer om ergens verantwoordelijk voor te houden.

Dat is het einde van de illusie.
En het begin van ervaren wat werkelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.