03 april 2010

Waar is het ik?: Een oefening

Onlangs kwam ik een interessant youtube filmpje tegen van Greg Goode. Ik heb het hieronder geplaatst.

De meeste mensen identificeren zich met het lichaam.
In deze oefening wordt gevraagd waar in het lichaam jij je precies bevindt.


Beantwoord die vraag maar:  

1. Waar in het lichaam bevind jij je?

Plaatsen die veel mensen noemen zijn bijv. het hart of een punt in het hoofd.

De volgende opdracht:

2. Concentreer je nu op dat punt waar jij denkt dat je je bevindt. Doe dat gedurende een bepaalde tijd. 

Dan de clou:  3. Neem je dat punt waar? (Ja of Nee). 

4. Als je dat punt waarneemt is dit punt dan wat je bent? (Ja of Nee).

Toelichting: Datgene wat je waarneemt is kennelijk een object dat wordt waargenomen door iets dat waarneemt. Het punt wat je net hebt gelocaliseerd wordt waargenomen door 'iets'.

5. Wat is dat iets dat waarneemt? Zit het in het lichaam? Heeft het een vorm? Is het er soms wel, soms niet?

Na wat verwarring kun je bijna niet anders dan erop uitkomen dat je vormloos bewustzijn bent. Dit kan ook omschreven worden als een "ik ben" gevoel.

Nu is dit voor de 'mind' moeilijk te accepteren want wat is vormloos bewustzijn? De mind kan alleen objecten waarnemen die een bepaalde vorm hebben en ergens gelocaliseerd zijn.

Kans is dus groot dat in deze fase de mind denkt dat het gaat om een 'truc'', je gaat glimlachen en er weerstanden ontstaan.

Wat is vormloos bewustzijn denkt de mind dan?

Een antwoord: Het is het "Ík ben" gevoel dat vooraf gaat aan alles. Het is datgene waarin alles oprijst en weer verdwijnt (inclusief het punt waarvan jij denkt dat jij daar zit). 

Een ander antwoord: Alles is 1 energieveld. In dat energieveld ontstaan ruimte, tijd en vormen. Dat energieveld, ook wel genoemd het ondefinieerbare Ene is datgene wat we zijn. Deze oefening is een mogelijkheid om dit te ervaren, voor zover de mind dit proces niet blokkeert, dat wel............ 

Hieronder het origineel.


3 opmerkingen:

 1. Het blijft onwaarschijnlijk hilarisch... er is geen speld tussen dit betoog te krijgen en iedereen kan niet anders dan toegeven dat er niet een IK te lokaliseren is, en toch zullen 9 van de 10 volhouden dat ze toch bestaan...

  on-waar-schijn-lijk hi-la-risch!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is een verschil tussen 'zien' en 'zijn'. 'Zien' veronderstelt een waarnemer en iets wat waargenomen wordt. Dualiteit dus. 'Zijn'is de waarnemer het waargenomene, non-dualiteit.

  Ik denk dat er fases in verlichting zijn, volgens mij schreef jij daar eerder al iets over Roeland. De oefening door Greg Goode gedemonstreerd zie ik als een 'inzicht' in wat ik werkelijk ben en soms kan dat inzicht vergezeld gaan van een directe ervaring waarin de 'iemand' tijdelijk oplost, waarnemer en waarneming zijn dan één.

  De angst om dat wat je het hele leven dacht te zijn op te geven is de reden dat mensen toch volhouden dat ze bestaan. Het is de angst voor de dood. Dat wat je altijd dacht te zijn wordt op het randje van een ravijn gezet. Maar wie moet het laatste zetje geven?

  In de levensbeschrijvingen van de ons bekende 'grote leermeesters' lees ik vaak dat deze mensen bij leven door een sterfproces zijn gegaan met een volledige transformatie als gevolg. Deze mensen wisten dat er geen verschil tussen leven en dood bestaat.

  Dat wat zich bij die 'grote leermeesters' heeft voltrokken gebeurt gewoon of het gebeurt niet. Er valt niets af te dwingen. U.G, bij wie zich deze transformatie tot op celniveau heeft voltrokken stuurde alle zoekers die bij hem kwamen weer naar huis of hij vertelde ze dat er niets te halen of te behalen is. Leef gewoon verder, zorg dat je genoeg geld op de bankrekening hebt staan en hou je niet bezig met zaken als verlichting.
  Dat was zo ongeveer de strekking van zijn boodschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In feite gebeurt alles spontaan en dat geldt ook voor 'zoekgedrag'.
  Ik geloof wel dat informatie van sommige leraren, het lezen van I am that van Nisargadatta e.d. mensen op het goede been kan zetten.
  Soms (meestal) gebeurt er daardoor niets, soms ook wel.
  Simpelweg stoppen met het lezen van spirituele boeken zou over het algemeen niet mijn advies zijn. Geloof dat met bier drinken en naar RTL kijken we ook niet verder komen.
  Desalniettemin heeft het vermeende ik een mogelijke realisatie niet in de hand, maar dat geldt voor alles.
  Krijg wel de indruk dat er in advaita kringen een tendens is om mensen snel als gerealiseerd te beschouwen die in feite nog aan het begin van een ontwikkeling staan.
  Niet iedereen die een helder moment heeft is in 1 klap gerealiseerd, maar soms wordt dat wel door de 'meester' verklaart. Diezelfde 'meester' kan soms ook als de pas gerealiseerde zijn hielen heeft gelicht de realisatie weer intrekken.
  Kortom alle reden om realisatie niet als iets absoluuts te zien, maar als een glijdende schaal van meer of minder.

  Een ander probleem is zoekverslaving. Mijn indruk is dat veel zoekers het liefste willen doorgaan met zoeken en absoluut niet willen vinden. Voor dergelijke mensen zou het advies van UG wel goed zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.