06 mei 2010

Realisatie en dan?

Realisatie is naar mijn mijn mening zeker weten dat je niet een apart individu bent, maar het grotere geheel.

Dat grotere geheel bestaat uit intelligente energie waaruit steeds wisselende vormen ontstaan. Je lichaam is zo'n vorm. Binnen dat lichaam bevindt zich een stukje van de linkerhersenhelft waarin gedachten rondspoken die denken dat ze zelf iets doen. Dat is bron van het ik zoals we dat dagelijks ervaren, wat Victor Lamme de kwebbeldoos noemt.

Inzicht in deze situatie kan zich voordoen in 3 gradaties:

1. Helemaal niet, dit is de situatie van 90% van de mensheid. Je bent helemaal geidentificeerd met de kwebbeldoos en denkt dat jij dat bent.

2. Een intellectueel inzicht hierin. Ook hierin bestaan gradaties. De overgrote meerderheid van de z.g. spirituelen denken dat ze afzonderlijke eenheden zijn die met elkaar zijn verbonden (ik denk dat het hierbij gaat om 8% van de mensheid). Slechts een kleine groep weet dat de afzonderlijke eenheid een illusie is die helemaal niet bestaat.

3. Een dieper inzicht hierin. Je hebt niet alleen een mening dat het zo is, maar je voelt dit ook zo. Ik denk dat de meeste blogschrijvers en leraren op dat niveau zitten. Dat betekent echter niet dat de kwebbeldoos verdwijnt. Integendeel ook deze mensen identificeren zich het grootste deel van de tijd met de kwebbeldoos, hoewel er misschien sprake is van een (min of meer continue) achtergrondstilte.
In deze groep bevinden zich eerlijke mensen die dat ook toegeven. Anderen doen het voorkomen alsof ze God zelf zijn en het 'ego' volledig getranscendeerd hebben. Dat zijn naar mijn mening de huichelaars.
Het is geen kunst om gedurende de tijd van een satsang een mooi verhaal te produceren en de schone schijn op te houden, maar hoe zijn die mensen in het dagelijks leven, wanneer er geen leerlingen in de buurt zijn?
De meer integere leraren die hun zwakheden durven te tonen zijn vooral te vinden in de hoek van Sailor Bob Adamson en zijn leerlingen (bijv. Randall Friend, James Braha, Charlie Hayes). Deze leraren houden geen satsangs maar simpelweg bijeenkomsten. Hier in Nederland kennen we eigenlijk alleen de satsang cultuur met alle gevolgen van dien.........

4. Een heel diep inzicht hierin.
Dan hebben we het over uitzonderingssituaties, het gaat dan om een handjevol mensen. Ik denk dat een Ramana Maharshi hieronder valt. Hoewel ook hij zeggen de geruchten zijn ego trekjes had (zolang er een lichaam is is er immers een linkerhersenhelft, tenzij deze helemaal uitgevallen is.....). Desalniettemin had hij duidelijk moeite zich met zijn lichaam te identificeren.

Als fase 2 zich voordoet dan zullen in de hersenpan ieuwe verbindingen moeten vormen. Dat vergt tijd. Als die nieuwe verbindingen er komen (met name in en rond de kwebbeldoos) dan zal het inzicht dieper worden.
Degene die in fase 2 zit doet er goed aan om te streven naar verdieping en dient daarbij waakzaam te zijn voor leraren die in fase 3 zitten en net doen alsof ze God zelf zijn. Soms kun je iets leren van deze mensen, maar pas op dat je niet in hun macht terecht komt. Wat ze aan de ene kant opbouwen (delen van bepaalde spirituele inzichten) breken ze namelijk aan de andere kant weer af (machtstrip, huichelarij enz.).

2 opmerkingen:

  1. Er is geen realisatie, er is slechts de gedachte dat er sprake is van een realisatie. Je realiseren dat je het geheel bent is nog steeds een gedachte van een iemand die een iets denkt te zijn (geworden). Realisatie is niet iets van de persoon, het is niets (niet iets) en heeft dus buiten de illusie van de persoon geen enkele reële waarde of realiteit.
    Ook het aanbrengen van gradaties houdt het "wordingsproces" in stand. Een iemand te worden zonder venijnige karaktertrekjes bijvoorbeeld. Nogmaals, aan die persoon hoeft niet gesleuteld, dat is alleen maar instandhouding, er kan "iets" (realisatie) "bereikt" "worden"...

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.