17 juli 2010

Bewustzijn en de kosmische grap

Het enige wat je zeker weet is dat er een wereld zich voordoet in je bewustzijn.
Dat bewustzijn is gewoon je dagelijkse bewust-zijn.
Daarin verschijnen een beeld, geluiden, smaken,  van alles.

Nu is het grappige dat volgens de theorie van de ineenstorting van de golffunctie die ik op deze blog diverse keren heb behandeld en volledig door mainstream wetenschap geaccepteerd is deeltjes pas vaste vorm aannemen als ze geobserveerd worden door bewustzijn.

Dus mijn vrienden en vriendinnen, dit betekent dat buiten de waarneming door ons bewustzijn er helemaal niets is (inclusief ons lichaam). 

Wat we waarnemen is een exacte, maar dan ook exacte weerspiegeling van wat er binnen ons bewustzijn is.  Door de eeuwen heen is het bewustzijn 'vervuild' geraakt door allerlei inhouden. Net zoals je puur water hebt en water met wat rotzooi erin.
 
Die rotzooi zien we als een 3 D show in wat we ons leven noemen.

Zien we een moordenaar op het journaal dan is er een moordenaar in ons eigen bewustzijn.

Misschien niet leuk om te beseffen maar ik denk wel waar.

Hetzelfde geldt voor een droom. De dol geworden Tyranno Saurus Rex in mijn droom is in werkelijkheid een inhoud en weerspiegeling van mijn bewustzijn.

Misschien niet leuk om te beseffen, maar wel waar.

Zo ontstaat ook het spel van Maya dat we dagelijks leven noemen. Kennelijk kent het waakbewustzijn meer 'regels' dan het nachtbewustzijn, maar een beetje raar is het allebei.

En uiteindelijk is het een grote grap, vooral het gegeven dat we ons zo op het verkeerde been laten zetten en vechten tegen de inhoud van ons eigen bewustzijn. 

4 opmerkingen:

 1. In alles is bewustzijn, ook in stenen en andere door "ons' als dood ervaren dingen. Bewustzijn is een en ondeelbaar, dus in feite zijn we allemaal een ondeelbaar bewustzijn en delen we samen een grote droom het heelal. Zelf ben ik nog een beetje op zoek naar een betere omschrijving van de schijnbare tegenstelling persoonlijk/onpersoonlijk bewustzijn. Ik ben ook wel gecharmeerd van de spirituele stringtheorie van Thaddeus Golas in zijn "Langzaam naar verlichting". Kees Hereijgers

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kees, we zijn het weer helemaal eens.
  Iets daarover heb ik eerder geschreven in deze bijdrage:
  http://niemandspreekt.blogspot.com/2010/06/de-wereld-volgens-roeland.html
  Het betreft ruwe hoofdlijnen van ideeen die ik nog verder hoop uit te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor de liefhebber. Hier een online weergave van de pamflet versie van het boek van Thaddeus Golas
  http://freespace.virgin.net/sarah.peter.nelson/lazyman/lazyman.html
  (even deze URL copieeren en in de browserbalk doen).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Citaat: "Het enige wat je zeker weet is dat er een wereld zich voordoet in je bewustzijn." Nee, dat weet je niet en dat kún je niet eens weten, want net zoals de vis het water niet kent, zo kennen wij ons 'bewustzijn' slechts als een filosofische abstractie, een product van onze eigen fantasie. De aanname dat er een apart bewustzijn, een aparte God of een apart universum bestaat is geen grap, maar zelf-bedrog. Zij vervangt wijsheid door bijgeloof en weerhoudt je ervan, serieus te onderzoeken wie je bent. Alleen als je je denkbeelden over jezelf en met name de tegenstellingen tussen hen onder ogen ziet en erkent dat het illusies zijn, dingen die je zelf hebt bedacht, kun je ontdekken wie je bent. Of je daarover zult lachen of huilen zul je dán pas zien. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.