13 juli 2010

Definitie verlichting

Hier de definitie van verlichting zoals geformuleerd door Ramesh Balsekar, een leerling van Nisargadatta. Hij werd over het algemeen gezien als de beste vertaler van de redevoeringen van Nisargadatta Maharaj  (Nisargadatta sprak alleen Maharathi en Ramesh Balsekar vertaalde die in het Engels). 

"De spontane gebeurtenis aan het einde van de zoektocht, wanneer er sprake is van het spontane, intuïtieve, totale begrip in het hart dat er geen doener is en nooit een doener of zoeker was. Het ego, de ik, verdwijnt totaal".


Gezien de moeizame discussies gevoerd op hyves over het begrip vrije wil verbaast het me niet dat dit proces slechts hoogst zelden optreedt.

Daarbij geldt ook nog dat bijna alle spirituele cursussen het uitgangspunt hanteren dat er een ik is die zijn leven vorm moet geven ('neem je leven in de hand bijv.'), zijn geluk moet vinden, zijn werkelijkheid moet scheppen en wat al dies meer.

Al die cursussen gaan ervan uit dat er iemand is die iets doet, vrije wil heeft en dat is nu net de kern van de illusie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.