30 juli 2010

Wat is bewustzijn?

Zoals sommigen weten heb ik de hinderlijke gewoonte om spirituele inzichten te toetsen aan wetenschappelijke kennis.
Zo heb ik ook de behoefte om het begrip bewustzijn meer handen en voeten te geven.
Onze hersenen communiceren door middel van elektrische en chemische signalen. Een leuk artikel hierover staat hier 

Deze elektrische signalen zijn meetbaar via EEG's. Een interessant overzichtje van de verschillende hersengolven is hier te vinden
Al deze hersengolven hebben dus te maken met breinactiviteit, hetzij druk bezig zijn, hetzij ontspanning, diepe slaap, dromen.

Dat geheel van hersengolven is bewustzijn. Nisargadatta noemt dat Consciousness.
Wat de dode mens onderscheid van de levende mens is de aanwezigheid van hersenactiviteit. Het ontbreken daarvan wordt als het centrale criterium gezien voor het intreden van de dood.
Elektriciteit is wat alles aan de gang houdt. Of het nu gaat om een gloeilamp, een computer of een biologische machine. 
Elektrische signalen bewegen zich met de lichtsnelheid. Ik heb het er al vaak over gehad, maar omdat elektriciteit reist met de lichtsnelheid is er gezien vanuit elektriciteit zelf geen tijd of ruimte. Ik ga dit nu niet weer uitleggen, maar Einstein heeft dit bewezen in zijn speciale relativiteitstheorie.

Hiermee is bewezen dat bewustzijn zich buiten tijd en ruimte bevindt.

Verder geldt elektriciteit is elektriciteit. Er is geen verschil tussen mijn elektriciteit en jouw elektriciteit. Dus het wezenlijke bewustzijn is van alles en iedereen hetzelfde. In de hersenen van een goudvis zit dezelfde elektriciteit als in jouw hersenen. 

Elektromagnetische straling is de motor van alles. Dat er iets gezien kan worden komt door elektromagnetische straling. Dat we vaste stof voelen komt door elektromagnetische velden. Als er geen elektromagnetisme was zouden we niet alleen niets kunnen zien, maar ook overal doorheen vallen. In feite zou er dan geen wereld bestaan, althans geen wereld die waarneembaar is en/of ervaren kan worden.

Elektromagnetische straling is dus de wereld. Je zou ook kunnen zeggen bewustzijn is de wereld.
En het staat tegelijk buiten tijd en ruimte.

Bewustzijn identificeert zich met het lichaam. Dit wordt vooral veroorzaakt door de software, alle programma's die door de wereld naar binnen zijn gegooid.
Echter bewustzijn staat in feite buiten tijd en ruimte.

Je denkt dat je een lichaam bent binnen tijd en ruimte, maar in werkelijk ben je tijdloos, onkwetsbaar, onsterfelijk en alles dat is.  


Het is niet zo'n ramp als de elektriciteit in een bepaalde hersenpan ophoudt te functioneren. Elektromagnetische straling in overvloed in dit universum, want het is het universum.

Persoonlijk bewustzijn identificeert zich met het lichaam, denkt dat het tijdelijk en beperkt is, maar het is in feite het universum. I am that, ik ben alles.  

1 opmerking:

  1. aardig begin, maar hier gaat het mis: "Dat geheel van hersengolven is bewustzijn." er is namelijk bewezen dat er ook bewustzijn kan zijn zonder aantoonbare hersengolven

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.