22 augustus 2010

Vrije wil voor dummies

""Jij" hebt geen invloed gehad op of je werd geboren, dat je werd geboren in een menselijk lichaam, dat je werd geboren op deze planeet, hoe je hersenen in elkaar zitten, hoe je lichaam in elkaar zit, wie je ouders waren en hun gewoonten, de eventuele aanwezigheid van broertjes, zusjes en hun gewoonten, de cultuur waarin je geboren werd (inclusief normen, waarden en opvattingen van die cultuur), de religie waarmee je te maken kreeg, de tijd waarin je geboren werd, de economische situatie, de plaats van geboorte, het onderwijs systeem waarmee je te maken kreeg  of je een man of vrouw werd, het andere leven op Aarde (planten en dieren), de aanwezigheid van ziekten, politieke leiders, het klimaat en nog veel meer.
En dan toch nog praten over vrije wil?
Kom nou.

8 opmerkingen:

 1. De grap is dat "jij", dat wat je werkelijk bent, er juist alle invloed op hebt gehad en dat "jij" nu precies bent wat "jij" moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is zo alleen beleven wij het ik als de ik gedachte.
  Het werkelijke zijn heeft wel alles bepaalt, maar kent geen wil.
  De schijn ik wil van alles maar kan niets bepalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Frits, da's nog eens spelen met taal... 'dat wat je werkelijk bent' noemen we doorgaans geen 'jij', toch? Eerder, het Al, het Ene, God. Het is wel leuk gevonden, je zienswijze.

  Roeland, je hebt gelijk, wij beleven de ik figuur. Ieder identificeert zich met zijn eigen hoofdrol. Hoewel het script vast staat, wil de hoofdrolspeler van alles. Dan vraag; hoe weet je dat het werkelijke zijn geen wil kent?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeker weet ik het niet.
  Echter wat wij ervaren als de wil is een functie van de hersenen.
  Het ware zijn is pure energie.
  Als die een wil zou hebben dan zou die wellicht gevonden kunnen worden in een wens om zich te uiten in steeds complexer wordende verbindingen en vormen.
  Dit is echter geen wil in de menselijke zin, maar iets wat gebeurt als gevolg van intrinsieke eigenschappen van die energie.
  Een boom groeit ook niet omdat die het wil, maar omdat de boom zo in elkaar zit dat hij groeit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. natuurlijk hebben wij geen vrije wil
  als wij die hadden, hadden vele een heel ander leven

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veni: Dat is inderdaad heel evident. Wie zou er dan bijv. voor kiezen om aan een of andere ziekte te lijden (om maar een klein voorbeeld te noemen)?
  Het is zo evident dat het bijna onmogelijk lijkt dat zoveel mensen denken dat er sprake is van vrije wil, toch is dat het geval.
  Bijna iedereen denkt vrije wil te hebben en tegelijk vinden die mensen het vanzelfsprekend dat ze die vrije wil niet kunnen gebruiken als dat wenselijk is.
  Als je vrije wil zou hebben dan zou je die uiteraard ook moeten kunnen gebruiken, maar vertel dat maar aan de meute.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een onzinnige voorbeelden, zoals die van de boom of het eventueel zogenaamd kunnen kiezen voor ziekte of handicap. Hoe zit het dan met verantwoordelijkheid, met het geweten?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Naar mijn mening heb je geen vrije wil. Op diverse plaatsen in deze blog ga ik daar op in.
  Verder kan ik adviseren om het boek de Vrije Wil bestaat niet van Victor Lamme te lezen. Victor Lammer is professor aan de Universiteit van Amsterdam en laat in detail in zijn boek zien dat de vrije wil zoals wij die beleven een illusie is.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie plaatst! Bedankt!
Reacties die te maken hebben met het onderwerp en een inhoudelijk goede bijdrage leveren aan een verder inzicht daarin worden op prijs gesteld en gepubliceerd.
Al het andere zal in het ongemanifesteerde Zijn blijven:)
Opmerkingen worden alleen geplaatst als er een naam onder staat, dat kan ook een nickname (schuilnaam) zijn. Die kan onder de boodschap geplaatst worden.